Beskrivelse
Et klassisk og solidt dejfad i keramik fra Birkerød Pottemageri. Et lerfad til bagning mm. der har en god størrelse som æltefad.
I dag, hvor det igen er blevet populært at bage sit eget brød eller blande en lækker salat, har dejfadene fået nyt liv.
Foruden at være praktisk i brug under madlavningen, kan et dejfad i keramik også benyttes til en flot og æstetisk servering. Hvem husker ikke disse smukke dejfade i brug – i din bedstemors køkken?
Brug f.eks. dejfadet til servering af:
– blandede grønne salater,
– kartoffelsalat,
– pastaretter, eller
– frugt
Dejfadet/æltefadet i lertøj, er glaseret indvendigt med en karakteristisk ru og uglaseret yderside.
Lertøj er ovnfast og tåler maskinopvask, men vil dog suge vand på alle de rå flader. Derfor anbefales håndopvask.
Efterhånden vil leret blive ”mættet”, men i begyndelsen er det nødvendigt at stille fadet til lufttørring efter opvask.
Ønsker du dejfade i andre størrelser? Se vores udvalg af keramik fra Birkerød Pottemageri HER
Ønsker du at se hele vores udvalg af unikke og håndlavede skåle i keramik – KLIK HER 🙂
“Birkerød Pottemageri, Dejfad keramik”:
Mål: 30 cm i diameter og 11 cm høj
Materiale: Lertøj
Volume: 3 L
Anvender du redskaber af stål/håndmixer i dejfadet, kan der opstå synlige ridser. For at undgå dette, anbefales at bruge træredskaber når du rører i fadet.
Bemærk: Da skålene er håndlavet og derfor unikavarer, må du forvente en mindre variation i både farve og form fra produkt til produkt.
Vi gør os umage for at billederne på webshoppen præsenterer varen så godt som muligt. Men de skal ses som vejledende.
BIRKERØD POTTEMAGERI
Siden 1976 har Henrik Schmidt drejet dejfade/dejskåle i lertøj, ud fra gamle teknikker der ikke har ændret sig i flere hundrede år. I mange forskellige størrelser, med det klassiske mønster med striber og en bølgestreg eller som ensfarvet.
De er hånddrejet af dansk blåler fra Højslev ved Skive, der herefter forarbejdes til fint drejeler på et fynsk teglværk.
PROCESSEN fortalt af Henrik:
Leret vejes af og æltes i hånden til en klump – dette kaldes en kløs.
Kløsen anbringes derefter på min drejeskive, hvor jeg drejer den op til et fad.
Fadet skal derefter tørre i 6-8 timer, hvorefter det drejes af – d.v.s. finpudsen og rettes til i formen.
Efter en yderligere tørretid pålægges begitningen med indfarvet pibeler indvendigt i dejfadet.
(Begitning består af opslemmet, sigtet ler, f.eks. rødler til de røde fade).
Dejfadene skal derefter tørre igen, inden de dekoreres.
Nu skal fadene tørre helt, hvilket som regel tager 6 til 8 dage.
Fadene skal så i 1. brænding (forglødning), så leret omdannes til keramik og kan suge glasur uden at gå i opløsning.
Efter forglødning og afkøling, glaseres fadene og anbringes i ovnen, hvor de brændes ved 1030 grader.
En brænding tager typisk 2 døgn.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.